Η τοποθέτηση του συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δ. Βρύσαλη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τρία θέματα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας στις 8 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή γνωμοδότησε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων της «Αντιδιαβρωτικής προστασίας της παράκτιας ζώνης της Παλαιάς Ηλεκτρικής στον Δήμο Ηρακλείου», της ξενοδοχειακής μονάδας «MINOS BEACH» στον Δήμο Αγίου Νικολάου και των ξενοδοχειακών μονάδων «Blue Palace» με τα Λιμενικά της «ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ» στην περιοχή της Ελούντας – Πλάκας.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, ανέδειξε τα παρακάτω :

Για τη ΜΠΕ της «Αντιδιαβρωτικής προστασίας της παράκτιας ζώνης της Παλαιάς Ηλεκτρικής στον Δήμο Ηρακλείου» ψήφισε θετικά, τονίζοντας ωστόσο τις σοβαρές οι ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία και έχουν παρθεί μόνο ημίμετρα με «μπαλώματα» σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου για την παράκτια διάβρωση. Πρόβλημα, που δυστυχώς χειροτερεύει, προκύπτει ζήτημα προστασίας των παραλιακών υποδομών – όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- και η προστασία των ενετικών τειχών από τη φθορά.

Ειδικά για τα ενετικά τείχη, ο Δημήτρης Βρύσαλης υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένως καταγγείλει την εγκληματική εγκατάλειψή τους, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων. Βέβαια, όπως είπε, το θέμα είναι όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, αλλά το παραλιακό μέτωπο να αξιοποιηθεί για τις λαϊκές ανάγκες και όχι να παραδοθεί στους σχεδιασμούς και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για τη ΜΠΕ Ξενοδοχείου «MINOS BEACH» κατηγορίας 5 αστέρων, στη θέση «Αμμούδι», Δήμου Αγίου Νικολάου, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης καταψήφισε. Επεσήμανε ότι κατ’ αρχάς είναι πρόκληση και αποδεικνύει την ασυδοσία του κεφαλαίου, με τις «πλάτες» διαχρονικά του νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων και ευθύνη της τοπικής διοίκησης, ότι η ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργεί από το 1963 χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επιπλέον, η ίδια η ΜΠΕ έχει σοβαρές ελλείψεις, ειδικά για τις επεμβάσεις εντός των ζωνών παραλίας και αιγιαλού. Δεν γίνεται πρόβλεψη για δημόσια πρόσβαση στην ακτή, ενώ είναι ποικίλες οι επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και εντός της ζώνης παραλίας (υποδομές και δραστηριότητες όπως κολυμβητικές δεξαμενές, πλακοστρώσεις ακόμη και κτίριο (!)) που έχουν συντελέσει στην αλλοίωση της μορφής του αιγιαλού και έχει αναιρεθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης καταψήφισε, επίσης, τη ΜΠΕ για τη μετατροπή δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 5* (ξενοδοχείο «Blue Palace») και τα Λιμενικά της «ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ». Τόνισε ότι η επέκταση του ξενοδοχείου στην περιοχή της Ελούντας – Πλάκας, απαξιώνει ζητήματα όπως η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, η δέσμευση ακτής και παραλίας, με αλλοίωση του χαρακτήρα τους με την κατασκευή προβλήτας, αλλά και η κατάληψη δημόσιου δρόμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης έχει καταψηφίσει τον Ιούλιο του 2021 και τους περιβαλλοντικούς όρους της ΣΜΠΕ του έργου: «ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΚΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». Είναι αποκαλυπτικό για το πώς δίνεται «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο το γεγονός ότι στην τότε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ως προς το λιμενικό έργο της ξενοδοχειακής μονάδας, η πλειοψηφία ψήφισε θετικά αφού έβαλε προϋπόθεση να συμπληρωθεί στη ΣΜΠΕ ότι «το εν λόγω λιμενικό έργο θα είναι πλωτό και όχι μόνιμη κατασκευή», στηριζόμενη, μάλιστα, στις υποσχέσεις της «ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ Α.Ε.».

Τάχα περιορισμοί, στην πραγματικότητα διευκολύνσεις, αφού τώρα οι σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ) μαζί με τους συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν θετικά για αντικατάσταση του υφιστάμενου προβλήτα (μήκους περίπου 9,00 m και πλάτους περίπου 2,30 m) με νέο προβλήτα συνολικού μήκους 30,0 m και πλάτους 3,0 m, με κρηπιδότοιχο από τεχνητούς ογκολίθους, κτλ για τα τουριστικά σκάφη!

Αυτό είναι το « τουριστικό θαύμα», της «ατμομηχανής της οικονομίας», που έχει καύσιμη ύλη την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στον κλάδο, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ασυδοσία των ομίλων του τουρισμού με την κρατική στήριξη, πακέτα χρηματοδοτήσεων και δωράκια φοροαπαλλαγών, την ώρα που ο λαός μας βουλιάζει στη φτώχεια και οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο.

Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτη η μετατροπή του μνημείου της Σπιναλόγκας, σε τουριστικό «προϊόν» για τους ομίλους του τουρισμού, που υπονομεύει την προστασία του μνημείου και αποδεικνύει την υποκρισία της περιφέρειας για τα σχέδια ένταξής του στα μνημεία της Unesco.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης απευθύνεται στον κρητικό λαό και τον καλεί να δυναμώσει τον αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων, όπως και των εκπροσώπων τους στην περιφέρεια, που τάχα «κλαίγονται» για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όμως είναι οι ίδιοι που την προκαλούν με την περιβαλλοντοκτόνο αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν για τα κέρδη του κεφαλαίου. Πολιτική που βάζει πλάτη για τις μπίζνες των ομίλων, για να εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια και να εμπορευματοποιούν, για τα κέρδη τους, φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί